9 skäl till att byta från Drupal till WordPress

Wordpress

Ja, innehållet spelar roll och det gör valet av cms, content management system också, innehåll-hanteringssystem på svenska. Detta val kan påverka allt från hur ofta du och din personal skriver inlägg till hur mycket tid och pengar det går åt till att åtgärda buggfixar, kompatibilitetsproblem och design. Välj ett CMS med fel passform, och du kommer att ångra det.

Jag lärde mig detta den hårda vägen.

Under de senaste 14 åren (ja, lång tid i Internet-tid räknat) har jag drivit en hemsida, Web100. För tre år sedan bestämde jag mig för att gå över till en CMS-lösning från att ha haft en version där jag handkodade i HTML. Jag valde Drupal som CMS, hyrde ett top-rankat Drupal-utvecklingsföretag (inte billigt på något sätt), och deltog på DrupalCon och Drupalmöten för lära mig tillräckligt för att kunna hantera Web100 på egen hand.

Men Drupal, trots alla sina underverk, var bara för mycket för mig att hantera. Även Drupalproffsen tappar bort sig i dess kraftfulla väldighet. Så under senaste året har jag till stor del byggt om Web100 på egen hand med hjälp av WordPress, och det har jag inte ångrat.

Bytet från Drupal till WordPress innebar att jag fick avstå vissa egenskaper och funktioner, men det spelar ju inte så stor roll om man nu ändå inte vet hur man ska underhålla och administrera sin webbplats eller lägga till förbättringar. Om du funderar vad för CMS som passar att använda för en journalistisk satsning finns det alltså flera till skäl att välja WordPress istället för Drupal.

 

drupal

WordPress är mycket mindre komplicerat än Drupal.

Detta är den stora anledningen till att man väljer WordPress i stället för Drupal. Utan att ha särskild teknisk bakgrund, kan en ensam journalist (eller en grupp journalister)  bygga och underhålla en egen WordPress-webbplats med en imponerande design och även lägga till nya funktioner under tiden som projektet utvecklas.

Detta är inte möjligt med Drupal om du inte är beredd att gräva djupt i detta CMS. Om det är ditt val, så kommer du förmodligen att utföra mycket mer tekniskt arbete än du väntat dig, i motsats till att fokusera på din publikations redaktionella röst, historia, utveckling och vad som motiverade dig till att fullfölja satsningen.

 

Programvara och plugins är lätta att uppdatera.

WordPress uppdateringar kunde inte vara enklare:  Med ett par snabba klick från admin-gränssnittet, kan jag uppdatera både WordPress programvara och plugins. Även om den senaste versionen av Drupal (Drupal 7) gör det lättare att uppdatera moduler, så är det ändå inte lika lätt som i WordPress. Dessutom att uppdatera Drupals “kärna” kräver ett tekniskt kunnande utöver den som en hyfsat teknisk journalist har, jag har aldrig provat det på egen hand. För övrigt är en övergång från en version av Drupal till en annan vanligtvis ett stort projekt, och det kan kräva en stor ombyggnad av webbplatsen – Drupal 6 till Drupal 7, till exempel.

Plugins är gjorda för författare, inte PHP-proffs.

På grund av att WordPress rötter är  en blogg-plattform verkar det som om att dess plugins är gjorda för författare snarare än för PHP-proffs. De är oftast enkla att installera och använda och med tydliga inställningar och dokumentation. Så är det inte med Drupal. Dels för att en plugins utvecklare förutsätter att en teknisk expert kommer att utföra installationen och konfigurera den. Även Drupal-proffsen snubblar runt modulerna  för att kontrollera och räkna ut vad som gör vad.
Plugins och moduler är viktiga och påverkar i högsta grad ett CMS:s funktionalitet så om du behöver kalla teknisk expertis varje gång du vill justera eller konfigurera en kommer din verksamhet att bli lidande.

Widgets är design-vänliga.

WordPress widgets går snabbt att anpassa till din webbplats genom att lägga till specialiserade objekt, t.ex en registrering för e-nyhetsbrev, en Twitter-feed och så vidare. De är extremt enkla att använda med en dra och släpp-gränssnittet och ser ofta bra ut på sidan genom smart ärva designen via stylesheet från resten av ditt tema – eller genom att tillhandahålla anpassad design styrd in i från widgeten. Drupal gör det svårare för icke-tekniska människor eller de med bara “CSS-kunskap” att anpassa en webbplats.

 

Admin-skärmar är mindre cockpit-liknande.

Du kan spendera en livstid att konfigurera Drupal. Om du vill ha val för allting, och frossa i att räkna ut vad du klickar på eller vad just den knappen kan betyda, då är Drupal ett bra val för dig. Så klart kan WordPress administrerings-sida vara skrämmande om du ser den för första gången men det är åtminstone förnuftigt strömlinjeformat och enkelt att ändra på och skräddarsy efter ditt behov.

 

Många teman möjliggör anpassning.

Den kommersiella tema-utvecklingen kring WordPress är exempel på blomstrande företagsamhet och som ger stora fördelar för t.ex nyhetsorganisationer samt journalister inleder egna soloprojekt. Teman av högsta kvalitet som de från DIYthemes och WooThemes ger avancerad funktionalitet, stöd från diskussionsforum och utrymme för personlig anpassning. Även om du är beroende av temats utvecklare för att testa webläsare, använda SEO-verktyg och uppgradera temat till senaste versionen av WordPress.

 

WordPress gör det enkelt att experimentera.

Med så många val och så mycket att konfigurera kunde aldrig bli riktigt bekväm med att experimentera med Drupal. Jag kände mig alltid som om jag var på väg att bryta sönder något eller förstöra databasen. Jag är mycket mer inspirerad med WordPress och tar gärna chansen att experimentera.

Finns det faror i detta? Visst. För mycket otyglat experimenterande, särskilt av dem utan design eller tekniska färdigheter, kommer oundvikligen att leda till att din webbplats ser ut som en enda röra eller få den att sluta fungera helt och hållet. Jag saknar ibland det inbyggda sätt som Drupal låter dig finjustera privilegier för alla typer av användare man kan tänka sig.

 

WordCamp gemenskap är öppen, inbjudande.

Sist men inte minst, det finns i samhället. Jag älskade verkligen att delta i Drupal-samhället, delvis för att det var kul att umgås med så många smarta, kreativa kodare. Men de som deltar i gemenskapen är programmerare, konstruktörer eller andra djupdykande personer i Drupals inälvor. WordPress-samhället är mycket mer varierat, många med intresse för utveckling av innehåll och journalistik – och inte bara kodning. Jag deltog WordCamp NYC tillbaka i 2009, och jag blev förvånad av det antal sessioner som leddes av redaktörer och skribenter. Det var folk med gemensamma nämnare och WordPress kändes som att äntligen komma hem. Jag hade bara tagit en omväg för att komma dit.

 

Källa: http://www.poynter.org/how-tos/digital-strategies/144404/9-reasons-to-switch-from-drupal-to-wordpress/

2 comments to “9 skäl till att byta från Drupal till WordPress”

You can leave a reply or Trackback this post.
  1. Själv så har vi gjort precis tvärt om gått från WordPress till Drupal då det är mycket smidigare att hantera olika typer av innehåll. Enklare att programmera till. Mycket smidigare att använda..

    Med wordpress hade vi ofta problem så fort nåt skulle uppdateras då kraschade siten. Så fort vi skulle installera ett Tema eller ett plugin så fick jag sitta flera timmar och läsa kod och leta vart det gick fel.

    Dock kanske ska sägas att jag är systemutvecklare och då kanske jag ser lite annorlunda på saken, WordPress funkar mycket bra om man inte lägger till för mycket plugins.

  2. Det få gånger jag har upplevt problem med WordPress är när sajten legat på windowsserver. Ja, du säger det själv, det är en fördel att vara systemutvecklare om man jobbar med Drupal. WordPress är ämnat för vanliga användare i första hand!

You must be logged in to post a comment.